Elämme erittäin tärkeitä aikoja. Maailmaa on riepotellut pari viimeistä vuotta ennennäkemättömän kova finanssikriisi, jonka vaikutukset tullaan tuntemaan vielä pitkään. Kasinokapitalismi aiheuttaa tasaisin väliajoin mittavan määrän inhimillistä kärsimystä ja on rakennettu kestämättömälle pohjalle niin moraalisesti kuin ympäristönkin kannalta. Olen mielenkiinnolla seurannut, ja yrittänyt myös vaikuttaa siihen miten tästä jatketaan eteenpäin.

Eduskuntavaalit 2011 lähestyvät kovaa vauhtia. Vaikka olemmekin luovuttaneet merkittävän osan päätäntävallastamme Euroopan Unionin ja yksityisten pääomasijoittajien käsiin, vaaleilla on silti edelleen merkitystä. Ymmärrän kyllä, että poliittinen vaikuttaminen voi tuntua monesta kaukaiselta. Meidän täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki ympärillämme on politiikan tulosta. Tahdotko sinä antaa kaiken päätäntävallan elinympäristöstäsi, jopa elämästäsi, jollekin muulle?

Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on vastuu tästä maailmasta ja siihen kuuluu erottamattomasti esimerkiksi köyhyyttä ja syrjäytymistä tuottavien rakenteiden torjuminen ja poistaminen. Jos haluamme tosissaan auttaa muita ihmisiä, emme voi paeta vastuutamme ja ajatella hoitavamme vain omaa perustyötämme. Muutoksen hakeminen yhteiskunnan ja lakien tasolla on tehokkaampaa ja tuottaa pysyvämpiä lopputuloksia. Meidän tulee aktiivisesti etsiä keinoja vaikuttamiseen ja kutsua asiakkaitamme auttamaan meitä työssämme.

Miettikäämme siis jokainen tahollamme, millaisen maailman haluamme nähdä tulevaisuudessa, ehkä viiden tai kymmenen vuoden päästä. Mitkä ovat ne tavoitteet, joita sinä asettaisit entiselle Hyvinvointi-Suomelle? Mitä keinoja siihen käytettäisiin?

P.S. TaSO:n hallitus kirjoittaa kannanoton muotoon omat eduskuntavaalitavoitteensa. Jos sinulla on oikea resepti sosiaalialan opiskelijoiden hyvinvointiin, laitathan meille viestiä siitä!

Kirjoittaja: Antti Piispanen. Hallituksen koulutuspoliittinen vastaava (AMK) ja tiedottaja. Opiskelee Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomi-diakoniksi.