Opiskelijan kesä ja sen odottaminen saattaa olla todella rankka niin henkisesti kuin fyysisestikin. Työssäkäyvien aloittaessa lomiaan, opiskelija koulun ja viikonlopputyöntäyteisin kevään jälkeen aloittaa kokopäivätyön kesätyöntekijänä. Rahaa on saatava kokoon, jotta sitä riittäisi taas seuraavaan toukokuuhun saakka, tai edes jouluun. Lomailuhan ei opiskelijan elämässä ole sallittua yhteiskunnassamme ennen kuin se on sitten joskus valmistumisen jälkeen rankalla työnteolla hankittu.

Suurin osa opiskelutovereistani valittaa ainaista väsymystä ja kiirettä. Aina on kauhea stressi, aina pitää suorittaa ja jos joskus sattuu löytymään muutama vapaapäivä, niihinkin pitää ottaa keikkavuoro. Tietysti, kuka sitä nyt kallista vapaa-aikaa laiskottelemiseen ja rentoutumiseen käyttäisi! Ja sitten tulee se kesä, jolloin muut lomailevat, mutta opiskelijan ympärivuotinen suorittaminen jatkuu.

Kesän aiheuttama stressi alkaa aikaisin, heti joulun jälkeen. Tammi-helmikuussa keskustelu kesätöiden hakemisesta kiihtyy ja kun esim. kaupunkien tarjoamat kesätyöpaikat tulevat hakuun, on kilpailu armoton. Huono omatunto painaa, jos ei aktiivisesti hae kesätöitä. Ties kuinka monta kesätyöhakemusta itse lähettäneenä tiedän, että haku on rankkaa ja hermoja kiristelevää. Ja se odottaminen, onko niitä töitä vai ei, herättää aamuöisin miettimään jopa elämän syvintä tarkoitusta.

Kun sitten on viimein saanut kesätyöpaikan ja voi taas nukkua yönsä rauhassa, ilmoittaa pomo varmasti, että töissä pitää olla niin juhannus kuin parhaat festariviikonloputkin. Harmitus on hirveä. Ne työssäkäyvät kaverit aloittavat kesälomansa juhannuksesta ja käyvät läpi kaikki kissanristiäiset ja opiskelija, no, käy töissä. Opiskelijan tulee kuitenkin muistaa olla tyytyväinen kesätyöpaikastaan, sen tuottamasta kokemuksesta ja palkasta, sillä se on kovalla työllä ja vaivalla hankittu ja niitä ei juurikaan ole ollut edes tarjolla.

Entäs sitten jos kesätyötä ei löydy? Varsinkin viime vuosina kesätyöpaikat ovat olleet kortilla ja niin yksityiset yritykset kuin julkisetkin palveluntarjoajat ovat ilmoittaneet, että kesätyöntekijöitä ei oteta. Ai niin, nythän on lama. Onhan opiskelijalla mahdollisuus hakea sossustakin rahaa. Tai sitten tarjotaan kesätyöpaikkoja toimeentulotuen suuruisella palkalla, koska työkokemusta pitäisi kartuttaa. Onko kesätyöttömän kesä lomaa? Osaako sen ottaa rennosti ja ajatella, että nyt on niitä viimeisiä kesiä kun voi viettää pitkää lomaa ennen lakisääteisten lomien alkamista?

Opiskelija, joka tekee koko kesän armottomasti töitä, jotta saisi rahaa ja kerryttäisi työkokemusta, on lopen uupunut kurssien alkaessa syyskuussa. ”- Mitäs teit lomalla?” ”- Ai millä lomalla, mähän tein koko kesän kuus päivää viikossa töitä!” Toinen opiskelija, joka ei saanut kesätöitä, saattaa olla lopen masentunut kesän jälkeen: ei voinut tehdä mitään, kun rahat olivat vähissä ja itsetuntokin kärsi kovan kolauksen, kun piti vaan olla kotona. Kumpikaan opiskelijoista ei varmasti ole virkeimmillään ja innostuneimmillaan koko syksyn aikana, välttämättä vielä edes keväällä.

Kesän ja loman tarkoitus on varmasti antaa opiskelijalle virtaa ja voimaa koko seuraavaksi vuodeksi. Yritetään siis muistaa kesätöiden ja kesätyöttömyyden ohessa myös rentoutua ja pyytää jo ajoissa vapaaksi se paras festariviikonloppu!

Aurinkoista kesää odotellen!

Kirjoittaja: Enni Räisänen. Hallituksen tapahtumavastaava. Opiskelee Metropoliassa (AMK).