Luin joku aika sitten kotipaikkakuntani paikallislehdestä, että nytpä on keksitty uusi oivallus; liito-oraville ikioma kulkuväylä Hirvaskankaan pian valmistuvan liittymäalueen yli. No jopas kuulosti kummalliselta ja ensimmäinen ajatushan oli, että pahustako sen liittymän täytyy niin iso olla, että ei edes liitäen pääse yli. Kritiikin jälkeen kuitenkin ymmärsin, että kyseessähän on melkoinen innovaatio, jonka avulla liito-oravia pyritään suojelemaan.

Käytännössähän tämä kulkuväylä toimii siten, että tien varteen pystytetään normaaleja valaisinpylväitä huomattavasti korkeampia karhennettuja puupylväitä, jotta niistä on liito-oravan turvallista lennellä tien toisella puolella olevaan tolppaan. Liito-oravien toivotaan oppivan, että näin kulkeminen on turvallista ja valitsevan reittinsä tolppien mukaisesti. Tiettävästi tämä on ensimmäinen liito-oravien pylväistetty reitti Suomessa. Jos liito-oravien huomataan omaksuvan tällainen keinotekoinen reittivaihtoehto, voidaan tolppia ryhtyä pystyttämään myös muualle Suomeen.

TaSO ry:n hallitus totesi taannoisessa hallituksen järjestäytymiskokouksessa, että ympäristön suojelemisen tulisi olla jokaisen velvollisuus, ja tähän tulisi myös ammattijärjestötoiminnassa kiinnittää huomiota. Tämän vuoksi päätettiinkin perustaa uusi pesti ja nimetä ympäristövastaaviksi kaksi hallituksen jäsentä. Ensitöikseen ympäristövastaavat alkoivat miettiä, mitä ympäristön suojelu voisi TaSO ry:n toiminnassa tarkoittaa. Pohdinnan tuloksena laadittiin TaSO ry:n ympäristöstrategia, joka on tulossa jossain vaiheessa myös jäsenistön nähtäväksi uusille TaSO ry:n nettisivuille.

Ympäristöstrategiassa nostetaan esille ne käytännön toimenpiteet, joiden avulla TaSO ry toteuttaa uutta ympäristöystävällisempää linjaansa. Tällaisia asioita ovat muun muassa julkisenliikenteen hyödyntäminen, tulosteiden vähentäminen sekä lähi- ja Reilun kaupan tuotteiden suosiminen. Ympäristövastaavien tehtävänä on seurata, että strategiassa esitetyt ajatukset siirtyvät myös paperilta käytäntöön.

Mielestäni jokaisen olisi hyvä aika ajoin pohtia omia ympäristöarvojaan ja niitä keinoja, joilla omassa elämässään pystyisi huomioimaan ympäristön paremmin. Mikseipä voisi kirjata myös paperille oman ympäristöstrategiansa ja pistää sen muistutukseksi jääkaapin oveen. Ympäristöä voi suojella monin eri tavoin ja ympäristöystävälliset teot voivat olla aluksi hyvinkin pieniä. Tärkeintä mielestäni on halu toimia ja kehittää myös uudenlaisia tapoja luonnon suojelemiseksi. Haluankin kannustaa kaikkia kertomaan, millaisia ekotekoja juuri sinä olet tehnyt. Oletko vienyt vanhoja vaatteita kirpputorille, ollut istuttamassa puita tai keräämässä roskia, ehkäpä olet ollut vartioimassa, kun kilpikonnat käyvät munimassa hiekkarannalle. Kerro! Näin voimme levittää hyviä käytäntöjä eteenpäin ja keksiä ehkä yhtä innovatiivisen keinon suojella luontoa kuin Hirvaskankaalla.

 

Kirjoittaja: Kirsti Hallikainen. Hallituksen alue- ja ympäristövastaava. Opiskelee sosiaalityötä Jyväskylän yliopistossa.